Mukify Oy -logo
category image

Muumimukit

Kaikki Arabia Muumimukit listattuna – täältä löydät Teema-malliset muumimukit 90-luvun alusta tähän päivään saakka. Keräilijöitä varten olemme lisänneet tietopankkiin mukien kuvat, hinta-arviot, pohjaleimat sekä paljon mielenkiintoista lisätietoa. Lisää mukit kokoelmaasi ja seuraa sen arvon kehitystä. Perinteisen muumimukin tilavuus on 0,3 l. Vuonna 2021 Arabia alkoi valmistaa muumimukeja myös suuremmassa 0,4 l koossa. Lisää tietoa muumimukeista löydät tämän sivun alaosasta. Lataa Mukify-appi ilmaiseksi puhelimeesi ja pidä kokoelmasi helposti ajan tasalla!

630 / 144
camera

Suodatin

-1

630 / 144

Suodatin

Hahmot

Muumipeikko

208

Niiskuneiti

132

Pikku Myy

130

Muumimamma

128

Muumipappa

120

Väri

Valkoinen

153

Sininen

139

Monivärinen

126

Vihreä

84

Punainen

66

Teema

Hahmot

125

Erikoistuotteet

73

90-luku

65

Talvisesonki

47

Kesäsesonki

36

Hintaluokka

Valmistusvuosi

Hahmot

Muumipeikko

208

Niiskuneiti

132

Pikku Myy

130

Muumimamma

128

Muumipappa

120

Väri

Valkoinen

153

Sininen

139

Monivärinen

126

Vihreä

84

Punainen

66

Teema

Hahmot

125

Erikoistuotteet

73

90-luku

65

Talvisesonki

47

Kesäsesonki

36

Hintaluokka

Valmistusvuosi

1
2
3
4
27
Muumimukien hinnat: mikä hintaan vaikuttaa?

Muumimukeista on vuosien saatossa muodostunut suosittu kansainvälinen keräilykohde. Etenkin vanhemmat tuotannosta poistuneet mukit ovat vähitellen kasvattaneet arvoaan keräilijäkunnan ja kysynnän kasvaessa. Muumimukien hinnat vaihtelevat paljon. Edullisimmillaan uusia ja edelleen tuotannossa olevia mukeja saa 10-20 euron hintaan, kun vanhemmista ja todella harvinaisista mukeista voi joutua maksamaan jopa yli 10 000 euroa. Mukin hintaan vaikuttaa pääsääntöisesti: Mukin ikä Ensimmäisiä 90-luvun muumimukeja valmistettiin huomattavasti vähemmän, joten ne ovat harvinaisuutensa vuoksi arvokkaampia kuin uudemmat mukit. Tuotantomäärä Vain kahdesta muumimukista on tiedossa tarkka valmistusmäärä: Fazer (400 kpl) ja Muumipeikko Unelmoi (2005 kpl). Rajoitetun ajan myynnissä olleiden erikoismukien ja kaksi kertaa vuodessa ilmestyvien sesonkimukien tuotantomäärä on myös pienempi johtuen lyhyemmästä myyntiajasta. Mukin kunto Mukin kunnolla on olennainen vaikutus sen arvoon. Virheettömässä kunnossa oleva muki on luonnollisesti arvokkaampi kuin muki, jossa on käytön jälkiä näkyvissä. Muki kannattaa aina myös tarkistaa kahvan juuresta, josta voi löytyä hiushalkeama. Tämä myös laskee mukin arvoa. Tarrallinen tai ilman tarraa Alkuperäinen tarra tai paikoillaan oleva tuotelappu yleensä nostaa mukin arvoa. Tarra on yleensä merkkinä siitä, että muki on täysin käyttämätön. Pohjaleima Pohjaleimalla voi olla suurikin vaikutus mukin arvoon. 90-luvulla tuotannossa olleissa mukeissa, julkaisuvuosi leimassa esimerkiksi nostaa mukin arvoa. Kruunuleimalliset mukit on usein mielletty arvokkaammiksi kuin Maalaava Muumipeikko-leimalliset mukit. Näitä variaatioita esiintyy kauemmin tuotannossa olleista mukeista. Tuotantovirheet Tuotantovaiheessa tapahtuneet pienet painovirheet tavallisesti laskevat mukin arvoa.Toisaalta huomattavat painovirheet saattavat puolestaan nostaa arvoa. Esimerkiksi Muumipappa tuumiskelee-muki, johon Muumipapan kuva on painettu mukiin ylösalaisin, myytiin tavallista mukia huomattavasti korkeammalla hinnalla. Mukifyn esittämät muumimukien arviohinnat pohjautuvat pyyntihintoihin eri verkkokaupoissa ja -palveluissa. Hinnat ovat viitteellisiä tämän hetken arviohintoja, ja ne muuttuvat vähitellen ajan myötä. Mikäli olet keräillyt muumimukeja useita vuosia ja hankkinut niitä maltillisin hinnoin uutena tai lähes uutena, voit yleisesti odottaa saavasi vähintään alkuperäisen ostohintasi takaisin. Yleensä pitkään säilytetyt 90-luvun klassikot, vanhemmat tuotannosta poistuneet hahmomukit ja erikoismukit saa myytyä hyvällä voitolla.

Kuka suunnittelee muumimukien kuvitukset?

moomin mugs designer

Tove Slotte (s.1957) on suomalainen graafinen suunnittelija ja taiteilija. Koulutukseltaan hän on keraamikko. Slotte työskenteli Arabialla vuosina 1985-1990, ja sen jälkeen hän on toiminut freelance-muotoilijana. Hänet tunnetaan ehkä parhaiten Arabian ja Iittalan muumituotteiden suunnittelijana ja kuvittajana. Tove Slotte on ollut suuri muumifani lapsuudestaan asti. Hän mainitsee, että Tove Janssonin Kuinkas sitten kävikään? on muumikirjoista hänen suosikkinsa. Vuoden 1989 syksystä alkaen Slotte on suunnitellut Arabian muumituotteiden kuvituksia, käyttäen inspiraationa Tove ja Lars Janssonin alkuperäiskuvituksia. Hän on suunnitellut Arabian muumituotteita jo yli 30 vuoden ajan.

Arvokkaimmat muumimukit TOP10

    Missä muumimukit valmistetaan?

    Teema-mallisten Arabian muumimukien valmistus alkoi Helsingissä Arabian tehtaalla vuonna 1990. Ensimmäisen vuoden aikana tehtaalta tuli ulos neljä erilaista mukia: Muki Vihreä, Muki Sininen, Muki Roosa ja Muki Keltainen. Muumimukien suosion kasvettua 2000-luvulla Arabia alkoi vähitellen siirtää tuotantoa Thaimaahan. Muumimukeja valmistettiin vain Suomessa vuoteen 2005 asti. Vuonna 2005 tuotanto aloitettiin Thaimaassa, ja sitä lisättiin vähitellen vuoteen 2016 asti, jolloin tuotanto päättyi Suomessa. Vuoden 2016 jälkeen kaikki muumimukit on valmistettu Thaimaassa. Viimeinen Suomessa Arabian tehtaalla valmistettu muumimuki on vuoden 2016 kesäsesonkimuki Juhannus . Ikonisen Arabian Helsingin tehtaan 140-vuotinen historia päättyi 18.3.2016. Kuinka tehdä ero Thaimaassa tai Suomessa valmistettujen mukien välillä, on hieman epäselvää. Tämä koskee vuosina 2005-2016 valmistettuja mukeja. Varmuudella Suomessa valmistettujen mukien tarroissa on ollut teksti Made in Finland. Perinteisestä ARABIA FINLAND-kruunuleimasta sen sijaan ei voi päätellä mukin valmistusmaata, sillä ainakin 2010-luvun alkupuolella myös Thaimaassa valmistetuissa mukeissa oli vielä kruunuleima mukin pohjassa. 2010-luvulla muumimukien tarroissa alkoi yleistyä teksti Designed in Finland / Made in Thailand. Kuvitukset siis suunnitellaan edelleen Suomessa, mutta mukien tuotanto on siirtynyt kokonaan Thaimaahan.

    Muumimukien historia

    Alkusysäys maailmanlaajuiselle Muumi-vallankumoukselle nähtiin jo 1950-luvulla, kun Muumien luojan Tove Janssonin Muumi-sarjakuvaa alettiin julkaista maailman suurimmassa sanomalehdessä The Evening Newsissä vuonna 1954. Ensimmäiset keraamiset muumimukit ilmestyivät niin ikään 1950-luvulla, kun suomalainen keramiikkavalmistaja Arabia aloitti Muumituotteiden valmistuksen lastenastiastoilla. Nämä poistuivat kuitenkin tuotannosta melko pian ja Muumien paluuta kuvituksiin saatiin odotella aina 90-luvun alkuun asti. Ensimmäisten Teema-mallisten muumimukien kuvitusten suunnittelu alkoi syksyllä 1989 Arabian silloisen tuote- ja koristesuunnittelija Tove Slotten toimesta. Hän tuli valituksi tehtävään, sillä Muumit olivat hänelle jo entuudestaan tuttuja. Slotte on toiminut muumimukien kuvitusten pääasiallisena suunnittelija aina näihin päiviin asti. Kesällä 1990 ensimmäiset Slotten suunnittelemat muumimukit esiteltiin Tove Janssonille ja hänen kumppanilleen Tuulikki Pietilälle yhdessä seinälautasten ja lastenastiaston kanssa. Myös Pietilän suunnittelemat muumifiguurit ilmestyivät ensimmäisen malliston kanssa. Ensimmäiset neljä Teema-mallista muumimukia tulivat aluksi myyntiin Ruotsissa syksyllä 1990, ja hyvin sujuneen myynnin jälkeen mukit löysivät tiensä myös joulumyyntiin Suomen Stockmannille. 1990-luvulla ilmestyi yhteensä vain 18 muumimukia, joista suurin osa on nykyisin keräilijöiden havittelemia arvoesineitä.

    Pidätkö näkemästäsi?