Arabia Kalevala vuosilautaset

Arabia Kalevala vuosilautaset

Arabia mainosti uutta keräilysarjaansa esitteessä. "Aloita uusi lahjaperinne! Tämä on Arabian vuosilautanen 1976. Ensimmäinen Kalevala-aiheisten vuosilautasten sarjasta, jolla tulee olemaan huomattava keräilyarvo. Aloita keräilyperinne! Anna lahjaksi vuosilautanen - jatkuva perinne". Lautasta oli saatavilla rajoitetusti tavarataloista ja hyvinvarustetuista alan liikkeistä.  Suunnittelijaksi valikoitui Arabian tehtaan taiteilija Raija Uosikkinen, jonka lukuisiin muihin töihin lukeutuu mm. Emilia-sarja.   

70-luvulta -blogi tietää kertoa, että lautasten ulkoasua moitittiin jo ilmestymisaikaan raskaaksi ja vanhahtavaksi. Koska sarja on valmistettu kivitavarasta, lautaset ovat myös painavia, n. 600 grammaa / kpl. Kivitavara takaa sen, että materiaali on vahvaa, joka tuo lautasille kestävyyttä. Epäilemättä lautaset ovat vuosien varrella jakaneet mielipiteitä, mutta moni on niistä myös pitänyt. Kalevala-lautasille löytyy edelleen keräilijänsä ja ottajansa, sillä ne ilmentävät vahvasti kansalliseepoksemme Kalevalan maailmankuvaa. Kalevala ilmestyi vuonna 1849 Elias Lönnrotin kirjoittamana, ja sen tekstiasu on vahvasti runollista, vanhaa. Voitaneen sanoa, että raskaudestaan ja värittömyydestään huolimatta lautaset pystyvät hienosti vangitsemaan Kalevalan tarinaa.

Kaiken kaikkiaan Kalevala -vuosilautasia valmistettiin 24 erilaista vuosina 1976-1999. Kaikki lautaset ovat yleisilmeeltään samanlaisia. Vahvasti tumman- jopa mustanruskea tausta, tummansinisyyttä ja vaaleanruskeaa. Kääntöpuolella on kuvapuoleen liittyvä teksti, ote Kalevalasta suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tekstien alla on Arabian kruunuleima, jota ympäröi teksti vuosilautanen, årstallrik, annual plate. Leiman alla on vuosi. Vuoden alla on teksti design R. Uosikkinen.

Lautasia on säilynyt paljon ja modernissa ympäristössä ne eivät välttämättä ole löytäneet enää paikkaansa kotien seinälle. Arabian ajatus siitä, että lautassarjalla tulisi olemaan huomattava keräilyarvo ei välttämättä toteutunut täysin. Vuosien varrella koettiin talouskriisejä ja lama, joka voi osittain vaikuttaa siihen, etteivät lautaset ehkä kaikilta osin saaneet ansaitsemaansa suosiota. Vuosilautanen 1976 on arvokkaampi. Vuosien 1977-1992 lautasten kohdalla  yleisenä hintatasona voidaan pitää jotakin 10 ja 20 euron välillä. 1993 jälkeen tehtyjä lautasia on valmistettu vähemmän, joten ne ovat myös keräilyarvoltaan arvokkaampia. Markkinahinnat uudemmille ovat 40-70 euron välillä.Mistä Kalevalan vuosilautasia kannattaa etsiä?

Kalevan vuosilautasia on valmistettu kokonaisuudessaan sen verran paljon, että niitä on edelleen tasaisesti saatavilla niin verkossa kuin perinteisillä kirpputoreilla ja second hand -myymälöissä. Lautasia etsiessä kannattaa siis koluta läpi lähialueen kirppikset sekä ainakin yleisimmät verkon myyntipaikat, kuten Tori, Huuto.net sekä Facebookin myyntiryhmät. Suosituin Facebookin myyntiryhmä Arabian valmistamille astioille ja muille esineille on yli 90 000 jäsenen Arabia kirppis & keskustelu.

Tuotteet 1-12 / 15

/ sivu

Sivu:
  1. 1
  2. 2

Tuotteet 1-12 / 15

/ sivu

Sivu:
  1. 1
  2. 2