Suomi 2 euroa, F. E. Sillanpää (2013)

Saatavuus: Varastossa

Arviohinta: 0,00 €

Kuvaus

Lisätiedot

Finland 2 euro, F. E. Sillanpää (2013)

Parrakas ja lakkipäinen Taata painui suomalaisten mieliin joulupakinoillaan ja radioesiintymisillään. Tutun radioäänen hatussa piili kuitenkin myös yllätyksiä, sillä hänet tunnettiin paremmin F. E.Sillanpäänä, Nobel-palkittuna kirjailijamestarina. 

Frans Emil Sillanpää oli tyylitaituri, joka toi Suomen kirjallisuuteen syvällistä ymmärtämystä ihmisen ja luonnon suhteista. Vuonna 1939 saamansa Nobel-palkinnon perusteluissa häntä kiitettiin erityisesti teoksista Hurskas Kurjuus ja Nuorena nukkunut. 

Peilikiitoinen erikoisraha lyödään kiillotetulla leimasimella ja jokaisen erikoisrahan laatu tarkistetaan yksi kerrallaan käsityönä. Läpinäkyvään muovikuoreen, pilleriin, pakattuna erikoisraha kestää aikaa ja säilyttää pitkään veistosmaisen kiiltonsa.

Proof-versio:
Kiillotetulla leimasimella lyöty, viimeistelty erikoisraha on pakattu suojaavaan läpinäkyvään pilleriin ja juhlaraharasiaan. Juhlarahan mukana tulee aitoustodistus, jossa kerrotaan rahan tekniset tiedot ja tarina.

Reijo Paavilainen:
Reijo Paavilainen (s. 11. marraskuuta 1946 Eura) on pyhärantalainen kuvanveistäjä ja mitalien muotoilija. Hänet tunnetaan parhaiten Suomen Pankille suunnitelluista juhlarahoista. Hän on myös suunnitellut seinäveistoksen tasavallan presidentin uuteen virka-asuntoon Mäntyniemeen.

Paavilainen suunnitteli ensimmäisen juhlarahansa vuonna 1985 Kalevalan juhlavuoden kunniaksi. Juhlarahan tilaaja oli Suomen Pankki ja raha lyötiin Suomen Rahapajassa. Raha valittiin vuonna 1987 kansainvälisessa numismaattisessa kilpailussa Washingtonissa vuoden kauneimmaksi metallirahaksi. Tämän juhlarahan jälkeen Paavilainen on vuoden 2011 alkuun mennessä suunnitellut sekä Suomen markkamääräisiä että euromääräisiä juhlarahoja enemmän kuin kukaan muu muotoilija.

Paavilainen on kahdesti voittanut amerikkalaisen World Coin News -lehden kansainvälisen kilpailun. Vuonna 1992 voittoisa oli hänen sotainvalidien juhlarahansa ja vuonna 1996 yleisurheilun EM-kisojen juhlarahansa.

Juhlarahojen ohella Paavilainen on suunnitellut mitaleja eri tilaajille vuoteen 1996 mennessä yhteensä 50 kappaletta. Mitalit voidaan jakaa aiheeltaan ja muotokieleltään kolmeen ryhmään. Ensimmäinen on laaja ryhmä urheilumitaleja. Toisen ryhmän muodostavat muut 1980-luvun, muodoltaan suorakulmaiset ja rakenteellista sommittelua ilmentävät mitalit. 1990-luvun kaarevaa ja aaltoilevaa muotokieltä hyödyntävät mitalit voidaan nähdä kolmantena mitalien ryhmänä.

Rahan tekniset tiedot:
Nimellisarvo / denomination:
2 euroa / 2 euro

Vuosi: 2013
Materiaali / material:
CuNi25, CuZn20Ni5/Ni/CuZn20Ni5
Halkaisija / width:
25,75 mm

Paino: 8,5 g
Laatu / quality:
tavallinen ja Proof / regular and Prof
Lyöntimäärä: 1 500 000 kpl (1,5 miljoonaa), josta Proof 11 000 ja tavallinen 1 489 000.
Suunnittelija:
Reijo Paavllainen
Julkaisupäivä:
4.11.2013

Arviohinnat / estimated values:
Proof: hinta vuonna 2015: 24 euroa (Rahapaja
Uusi, UNC-laatu: 3,5 euroa
Käytetty, kierrosta (kl. 1-01): 2,5 euroa

Synonyymit:
Juhlaraha, erikoisraha, erikoiseuro, juhlaeuro, juhlakakkonen

Lisätiedot

Lisätiedot

Vuosi 2013
Taiteilija Paavilainen, Reijo
Materiaali Kuparinikkeli (CuNi)

Tuotteen asiasanat

Tuotteen asiasanat

Käytä välilyöntejä erottaaksesi asiasanat. Käytä puolilainausmerkkejä (') lauseille.