Iittala Birds by Toikka, Lakla, vuosilintu 2015

Saatavuus: Varastossa

Arviohinta: 288,00 €

Kuvaus

Lisätiedot

Professori Oiva Toikan pohjattomasta mielikuvituksesta syntynyt vuosilintu Lakla on suomalaisuuden juurilla. Kantelettaren runon "Lintuin keräjät" inspiroima lintu on yhdistelmä taiteilijan niin rakastamia asioita, suomen kielen rikkautta ja lintujen mystiikkaa. Runo kertoo käräjiä pitävistä linnuista, jyviä pellosta varastaneen pajulinnun ollessa syytetyn penkillä. Tuomarina istuu kurki, lintujen kuningas, laklojen toimiessa lautamiehinä ja varisten valamiehinä. Lakla on jälleen kerran Iittalan lasiväriosaamisen ja lasinpuhaltajien taidonnäyte. Syvän vihreä lintu hehkuu valossa ja on taidokas yhdistelmä läpinäkyvää ja opaalilasia. Siipikuvioiden herkkä lysterikuvio tehdään erikseen käsityönä, ja niiden erilaiset yksityiskohdat tekevät jokaisesta linnusta omanlaisensa. Vuosilintu Lakla ja sen rinnalla kulkeva vuosimuna ovat tuotannossa vuoden 2015 ajan.


Birds by Toikka Lakla. 248x155x145 mm

The annual bird 2015 Lakla (the bean goose) is a product of Professor Oiva Toikka's boundless imagination. Lakla's dark green colouring is a reference to forests, which hold a special importance and mysticism for Toikka. There is also a certain mysticism within Lakla's wings, propelling the bird out of the shadowy forest and into the sunlight. Lakla is another superb example of Iittala's glass-colouring expertise and the skill of its glassblowers. The dark green bird glows in the light and is a skilful combination of transparent and opal glass. The delicate lustre pattern on the wings is hand-made and the detailing makes each bird unique. Lakla — and its accompanying egg — will be made in 2015.


Valmistusvuosi / production year:
2015
Suunnittelija / designer:  Oiva Toikka
Koko / size: 248x155x145 mm
Väri / colour: vihreä / green
Valmistusmaa:
Suomi
Valmistustapa: käsinpuhallettu
Julkaisumäärä: Ei tiedossa

Arviohinnat / estimated values:

suositushinta 2015: 288 eur.

Oiva Toikka:
Professori Oiva Toikka (s.1931) on suomalaisen lasin suuria persoonia, jonka mielikuvituksellinen, rikas ja rohkea lasitaide poikkeaa pohjoismaisen muotoilun valtavirtauksista. Suomen valtion taiteilijaprofessoriksi vuonna 1993 nimitetty Oiva Toikka on luennoinut ympäri maailmaa. Hänen ansiolistansa on vaikuttava. Taideteollisesta oppilaitoksesta vuonna 1956 keraamikoksi valmistunut Toikka työskenteli muotoilijana Arabiassa vuoteen 1959, jonka jälkeen hän siirtyi kuvaamataidon opettajaksi Sodankylään. Hän aloitti työnsä vakituisena suunnittelijana Nuutajärvellä 1963 ja on siitä lähtien työskennellyt lasin parissa suunnitellen suosituksi tulleita lasisarjoja ja uniikkiteoksia. Hänen taiteellinen toimintansa kattaa myös esim. lavastuksen ja pukusuunnittelun sekä erilaiset tilateokset.

Toikka on voittanut lukuisia arvostettuja palkintoja, mm. Pro Finlandia -mitalin 1980, Kaj Franck -muotoilupalkinnon 1992, Suomi-palkinnon 2000 ja Prins Eugen -palkinnon 2001. Oiva Toikka tunnetaan parhaiten Iittalalle suunnittelemastaan Birds-sarjasta. Käsityönä valmistetut uniikit lasilinnut ovat keräilijöiden intohimon kohteena ympäri maailman. Rakastetuissa lasilinnuissa Toikka yhdistää ehtymättömän mielikuvituksensa perusteelliseen tuntemukseen lasin ominaisuuksista.

Lisätiedot

Lisätiedot

Vuosi 2015
Taiteilija Toikka, Oiva
Materiaali Ei

Tuotteen asiasanat

Tuotteen asiasanat

Käytä välilyöntejä erottaaksesi asiasanat. Käytä puolilainausmerkkejä (') lauseille.