Numismatiikassa eli rahatieteessä, arkisemmin rahojen keräilyssä oleellista on oikeaoppinen säilytys. Oikeanlainen säilytystapa kestää katselua ja säilyttää kolikon arvon ja kunnon. Tässä artikkelissa käsitellään kolikoiden säilyttämistä.

Harmllinen tosiasia lienee se, että valtaosa maailman säilyneistä vanhoista kolikoista on pöytien laatikoissa tai rasioissa ilman minkäänlaista suojaa. Tämä on yksi heikoimmista säilytystavoista ja vie rahan kunnon nopeasti kohti alimpia kuntoluokituksia. Numismaattisen arvon kärsimisen lisäksi ulkonäkö muuttuu ajallaan hyvästä heikommaksi. Kolikot myös naarmuuntuvat ja likaantuvat helposti.

On tärkeää muistaa, että rahojen puhdistamista ei suositella lainkaan. Väärin puhdistettu tai kiillotettu raha menettää numismaattista arvoaan huomattavasti. Voimakkaan puhdistamisen näkee erityisen selkeästi hopearahoissa, joihin tulee tyypillisesti ajallaan vihertävä, homemainen pinta. Pahimmillaan voimakas puhdistaminen tuhoaa rahan lähes tunnistamattomaksi. Jos esimerkiksi sormenjälkien tai rasvatahrojen puhdistaminen on välttämätöntä, suositellaan apteekista saatavaa isopropyylialkoholia tai rautakaupoista saatavaa asetonia. Hopearahat voi yrittää puhdistaa keittämällä kolikot lievällä, 10%:n soodaliuoksella alumiinikattilassa. Kuparirahasta likaa voi yrittää poistaa vedellä ja saippualla tai laimealla lipeäliuoksella. Viisain ratkaisu on olla puhdistamatta kolikkoa lainkaan, varsinkin jos se on jo valmiiksi kaunis ja hyväkuntoinen. Rahojen puhdistamisesta voit lukea kattavammin Oulun Numismaatikoiden sivuilta.

Rahojen oikeaoppinen säilyttäminen on suositeltavaa niin keräilyyn syventyneelle kokeneelle numismaatikolle kuin aloittelevalle kolikoiden keräilijällekin.

Rahojen säilytystarvikkeita on valmistettu jo pitkään, mutta entisajan muovit saattavat syövyttää kolikkoa. Tämän vuoksi on suositeltavinta käyttää valmistajien uudempia tuotteita. Laadukkaita säilytystarvikkeiden valmistajia ovat esimerkiksi Leuchtturm, Hartberger ja 30.11.2015 toimintansa lopettanut Importa.

Leuchtturm Everslab -kolikkokehykset
Näissä pyrin säilyttämään rahat, joiden numismaattinen tai jalometalliarvo on yli 100 euroa. Kolikkokehys on kaksiosainen ja kokoluokkia löytyy lähes kaikille erikokoisille kolikoille. Raha sijoitetaan kehyksen alustan sisällä olevaan aukkoon ja kansi kiinnitetään. Everslabissa kolikot pysyvät jämäkästi. Kolikon kauneus tulee hyvin esille mustasta taustasta. Kuvassakin näkyvään syvennysosaan voidaan sijoittaa lappu, johon voi kirjoittaa kolikon tiedot. Laput tulevat viiden kappaleen setin mukana. Kehyksen hinta on noin euron / kpl. Kuvan kolikko on Tanskan 20 kruunun kultakolikko vuodelta 1915.
Kolikkokapselit
Kolikkokapseleissa kolikot pysyvät tiiviisti paikallaan. Naarmuuntumista ja pölyyntymistä ei pääse syntymään. Näissä säilytän tyypillisesti 40-100 euron arvoiset kolikot ja toisinaan myös poikkeuksellisen hyväkuntoiset rahat edullisemmissakin hintaluokissa. Esimerkiksi kolikkosalkuissa on usein säilytysalustat, jotka on tarkoitettu kolikkokehyksille. Siten vaikkapa kahden euron juhlarahat päätyvät useimmiten kapseleihin. Kapseleiden hinta on tavallisesti 30-35 senttiä/kpl, joten ne ovat myös verrattain edullinen säilytystapa. Kapseleita on useita eri kokoja aina pienimmistä suurimpiin rahoihin. Eräänlainen jo ylläkin esitelly Everslabin ja kolikkokapselin välimuoto on Leuchtturm Quadrum, jonka hinta on hieman yli 50 senttiä / kpl.
Kolikkokehykset
Kolikkokehysten kohdalla on oltava tarkkana, sillä varsinkin vanhoissa kehyksissä saattaa olla muovia, joka syövyttää kolikkoa. Uudet, esimerkiksi Leuchtturmin tai Harbergerin valmistamat pahvikehykset ovat laadukkaita ja niiden keskiömuovi ei tuhoa rahaa. Kokoja on useita. Kolikko sijoitetaan kehyksen keskellä olevaan aukkoon, joka on päällystetty muovilla. Kehys suljetaan ja nidotaan kiinni. Saatavilla on myös itseliimautuvia kehyksiä, mutta itse käytän ainoastaan nidottavia. Liimautuva pysyy kyllä tiukasti kiinni, mutta liima saattaa vuosien varrella heiketä aiheuttaen esimerkiksi kehyksen avautumisen. Kolikkokehyksessä säilytän tyypillisesti peruskokoelman kolikoita, joiden arvo on 0-40 euroa. Kehysten eduksi on laskettava edullinen hinta (alle 10 senttiä / kpl), niiden vaatima pieni tila ja kehyksen pahvinen osa, jonne voi kirjoittaa tietoa kolikosta. Muovista valmistettuihin sivuihin, jotka sijoitetaan kolikkoalbumiin, mahtuu tyypillisesti 20 kolikkokehystä.Paperipussit
Pienesineiden säilytykseen tarkoitettuihin pieniin paperipusseihin sijoitan arvottomammat rahat (nk. junk coins) tai ylimääräiset kappaleet, jotka haluan pitää poissa valosta, pölystä ja naarmuttavista tekijöistä. Jotkut pitävät paperipusseja jopa parhaimpana säilytystapana, koska kosketusta muoviin ei ole. Etuna on erittäin halpa hinta (esim. Ebayn kautta) ja paperipussien vaatima pieni tila. Valkoiseen paperipussiin voi kirjoittaa myös informaatiota kolikosta. Säilytystavan huono puoli on se, että kolikot eivät näy. Myös tiivis sulkeminen saattaa olla haasteellista, mutta suuaukon voi nitoa.Rahakehyslaatikko
Kuvan muoviseen Leuchtturmin säilytyslaatikkoon voidaan sijoittaa sata kolikkokehystä. Rahojen pois ottaminen on helppoa ja laatikko on kooltaan niin pieni, ettei se vie turhan paljon tilaa. Tällaisissa säilytän tavallisesti rahoja, joita kokoelmassa on useampia kuin yksi tai sellaisia kolikoita, jotka vielä odottavat pääsyään rahakansioon.
Rahasalkku
Lukittavassa rahasalkussa on monta kerrosta pinnoitettuja alustoja, joihin voidaan sijoittaa kolikkokapseleita. Soveltuu hyvin kuljettamiseen tai vaikkapa arvokkaampienkin kohteiden säilyttämiseen. Kuvan salkussa on neljä kerrosta ja siihen mahtuu 120 kpl kahden euron kolikkoa.


Kansiot
Säilytyskansioissa erilaiset kokoelmasarjat pysyvät suojattuna ja rahojen organisointi helpottuu. Esimerkiksi kuvan Leuchtturm Grande -kansioihin sijoitetaan sivuja, joihin laitetaan kolikkokehyksiä. Sarjassa on useita eri kokoja. Kansioita voidaan käyttää myös mm. setelien ja postimerkkien säilyttämiseen. Kansion hinta on n. 25 euroa.

Muita säilytystapoja
Myös muunlaisia säilytystapoja on olemassa. Esimerkiksi kultajuhlarahat ja Proof-laatuiset hopearahat tulevat joskus puulaaitkossa, jossa ne tosin yleensä ovat kolikkokapselissa. Oikeanlaisen säilytyksen valitsemisessa tärkeimmät seikat ovat säilytysvälineen materiaali ja se, että kolikko ei altistu turhaan valolle, naarmuuntumiselle tai pölyyntymiselle.

Rahojen säilytyvälineitä voi ostaa rahakaupoista, mm. Helsingin seudulla Käpylän Merkistä tai Holmastosta ja verkkossa Finntimolta tai Jncoinsilta.